Nieuws

Extra variatiemogelijkheid hoogte ouderdomspensioen

28 juli 2017

U kunt de hoogte van uw pensioen vanaf uw pensioendatum laten variëren. Zo kunt u uw pensioen tijdelijk verhogen. Op dit moment is deze constructie alleen mogelijk als u eerder met pensioen gaat dan uw AOW-leeftijd. In de periode tot aan uw AOW-leeftijd ontvangt u dan een hoger ouderdomspensioen, om daarna levenslang een lagere pensioenuitkering te ontvangen. Zo kunt u het gemis aan AOW tot aan uw AOW-leeftijd compenseren.

Naast deze mogelijkheid kunt u er vanaf 1 januari 2018 voor kiezen om gedurende een aantal jaren na pensioeningang, dus ook tot na de AOW-leeftijd, een hoger pensioen te ontvangen en daarna levenslang een lagere uitkering. Deze periode kan duren tot maximaal 10 jaar na uw AOW-datum, met een minimum van 1 jaar. U maakt deze keuze op de ingangsdatum van het pensioen en u kunt deze keuze niet meer wijzigen. Er is wettelijk bepaald dat de laagste uitkering niet minder mag zijn dan 75% van de hoogste uitkering.

Met de extra mogelijkheid regelt het bestuur dat u uw pensioen nog meer aan uw persoonlijke omstandigheden kunt aanpassen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat u in de beginperiode van uw pensionering hogere inkomsten wilt omdat u van plan bent veel te gaan reizen, om het daarna wat rustiger aan te gaan doen.

U kunt gebruik maken van deze nieuwe keuzemogelijkheid als uw pensioen ingaat vanaf 1 januari 2018. De nieuwe keuzemogelijkheid wordt nog verwerkt in de pensioenplanner. Houdt u deze website en social media in de gaten voor informatie hierover.

Let op: als u deelnemer bent in de KHS-pensioenregeling kunt u geen gebruik maken van deze variatiemogelijkheid.