Nieuws

Gescheiden? Geef de gemaakte afspraken door

3 februari 2017

Bent u gescheiden? Dat kan gevolgen hebben voor uw ouderdomspensioen en nabestaandenpensioen. Het is belangrijk dat u gemaakte afspraken aan ons doorgeeft.

Let op: ook bij een einde samenleving is het belangrijk dat wij op de hoogte zijn van uw afspraken. 

Nabestaandenpensioen

Het door u opgebouwde nabestaandenpensioen tot de scheidingsdatum is standaard voor uw ex-partner. Hebt u andere afspraken gemaakt? Geef deze dan aan ons door.

Ouderdomspensioen

Het door u opgebouwde ouderdomspensioen tijdens de huwelijkse periode kan worden verdeeld tussen u en uw ex-partner. Dit heet verevening. Geef de gemaakte afspraken over verevening aan ons door. Wij zorgen dan dat uw ex-partner zijn/haar deel van uw ouderdomspensioen krijgt na uw pensionering. Het doorgeven van de afspraken over verevening kan tegenwoordig ook nog na een periode van twee jaar na de scheidingsdatum. Zorg er wel voor dat u de afspraken doorgeeft voordat u met pensioen gaat.

Geef de afspraken over verevening aan ons door met het formulier ‘Mededeling bij echtscheiding in verband met verdeling van ouderdomspensioen’. Als u dit formulier opstuurt binnen twee jaar na de scheidingsdatum, dan hebben wij maar één handtekening nodig. Daarbuiten moeten zowel u als uw ex-partner een handtekening zetten.

Wanneer moet u de afspraken aan ons doorgeven?

  • U hebt met uw ex-partner afgesproken dat hij/zij geen nabestaandenpensioen krijgt, of
  • U hebt met uw ex-partner afgesproken dat hij/zij een deel van het opgebouwde ouderdomspensioen krijgt (stuur dat het formulier ‘Mededeling bij echtscheiding in verband met verdeling van ouderdomspensioen’ op)

Wanneer hoeft u niets door te geven?

  • U hebt met uw ex-partner afgesproken dat hij/zij het opgebouwde nabestaandenpensioen krijgt, én
  • U hebt met uw ex-partner afgesproken dat hij/zij niet het opgebouwde ouderdomspensioen krijgt.